Иля Новиков е адвокат, защитавал в руските съдилища Фондацията за борба

...
Иля Новиков е адвокат, защитавал в руските съдилища Фондацията за борба
Коментари Харесай

Путин не може да спечели. По-вероятно е да бъде убит.

Иля Новиков е адвокат, защитавал в съветските съдилища Фондацията за битка с корупцията на Навални и правозащитния център " Мемориал ". През 2021 година напуща Москва и отива да живее в Киев. След съветското навлизане в Украйна, Новиков се причислява към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В края на 2022 година съветското Министерство на правораздаването го включва в регистъра на " задграничните сътрудници ", а Министерство на вътрешните работи го афишира за търсене. Константин Егерт се срещна и беседва с Иля Новиков в Киев.

Как мислите, какво стимулира съветския хайлайф да мълчи и да не мисли за бъдещето?

Иля Новиков: На първо място, не трябва да приказваме за хайлайф. Това са хора, които са сполучливи при Путин. Сега всички те са се забъркали в тази обстановка, тъй като вземат участие във войната - в нейната организация, подготовка и осъществяване - и печелят от нея. Някои са стимулирани от лакомия, други от боязън. Мнозина мислят, че по някакъв метод нещата все ще се оправят. Тези, които са по-умни, схващат, че това няма да се случи, тъй като е ясно накъде отива всичко. Путин не може да завоюва, той няма по какъв начин да се задържи. Месец по-рано или по-късно, всичко ще завърши.

Путин е към този момент остарял, той е на 70 години. Ако си на 70 години и си демократично определен президент, можеш да подадеш оставка и да си живееш умерено. Но напълно друго нещо е, в случай че си деспот, който би трябвало да удържа цяла глутница чакали, тъй като в противоположен случай самата тя ще те раздра или ще ти завърже панделка и ще те изпрати в Хага, с цел да откупи личната си виновност. Човекът е такова създание, което е в положение да убеждава самичък себе си, че това не е краят.

Какви са действителните вероятности някой от тези хора да застане пред съда в Хага, в случай че оставим към този момент Путин настрани?

И. Новиков: Хага е мощно митологизирана. Това, че има заповед за ареста на Путин, не значи съответно, че той ще бъде екстрадиран. Защото, в случай че това се случи, то ще стане в следствие от скрит план. Но надалеч по-вероятният сюжет е, че той няма да преживее своето проваляне във войната. По-вероятно е да бъде погубен, в сравнение с да го заловят жив, тъй като е по-лесно да убиеш подобен човек, в сравнение с да го хванеш жив.

Важното е, че заповедта, издадена от съда в Хага, обърква живота на Путин. За него е по-трудно да съществува, когато приятелите му се принудени да изясняват за какво канят един интернационален нарушител на среща на върха или му вършат някакво предложение. За приятелите му обстановката стана по-трудна, а за враговете му е към този момент по-лесно. В това се крие смисъла на тази заповед. А що се отнася до следвоенното правораздаване, Хитлер, да вземем за пример, също не е участвал на Нюрнбергския развой, само че белким това понижава по някакъв метод значимостта на процеса?

Какво ще се случи с Русия?

И. Новиков: Има няколко сюжета. След рухването на Путин от власт, локалните съветски бандити - тези, които наричате " хайлайф ", ще бъдат съблазнени да късат части от тази огромна и прогнила територия. - Русия. Защото всеки желае да бъде основният престъпник в личната си страна, а не да се опасява да не попадне в пандиза в Лефортово, единствено тъй като не е угодил на избрани хора в Москва. Подобен разпад на Русия, без потребността от непозната окупация, е реален.

Ако Русия не се разпадне на части, ще има някакъв тип коригиране на грешките под формата на арести, ще има най-жестоки скрупули и подписване на пактове. Но нещата могат да се извърнат във всеки един миг и да се появи един нов Путин 2.0, който да тръгне в посока на отмъщението. Има и други разновидности, които са доста по-лоши. Например, в случай че човек като Пригожин се опита да заеме към момента топлото място на Путин.

Защо нито един съветски олигарх към момента не е направил недвусмислено изявление, че къса с Путин? Защо нито един от тях към момента не се е извинил, даже и неискрено?

И. Новиков: Заради заплахата да ги убият. Сигурен съм, че всички те имат проекти " Б " и " В ", в случай че на следващия ден Путин го няма. Всеки някъде го чака зареден с гориво аероплан, някакво скрито укритие ако всичко им бъде отнето. Онези, които са могли, са намерили метод още по-рано да изпълзят далеко. Онези, които ги завари 24 февруари 2022 година в Русия, са хора, които не са имали опция да го създадат.

Кога ще приключи войната и с какви проблеми ще се сблъска Украйна след нейния край?

И. Новиков: Ще има големи проблеми. Много хора са напуснали страната, милиони. Не всички ще се върнат, не всички имат къде да се върнат. Икономиката е унищожена. Ако потокът от пари спре и съдружниците престанат да оказват помощ, ще бъдем на прага на внезапен спад. Голяма част от инфраструктурата е разрушена, има доста изгорени градове и минирани региони, които би трябвало да бъдат разчистени. Украинското общество претърпява подобен мъчителен потрес, че то просто няма цялостна визия за доста неща. Голяма роля за това играят и украинските медии, които не са подготвени да приказват с обществото за действителните проблеми, тъй като се опасяват, че това ще подкопае мобилизационния дух. Но този мъчителен потрес би трябвало да се регистрира и да се разбере, че хората към момента живеят през февруари 2022 година След войната ще бъде мъчно.

Какво чака украинците след войната, с изключение на ясните стопански проблеми?

И. Новиков: Моето персонално мнение е, че в Украйна има доста неща, които са замразени за времето, в което войната продължава. Чисто и просто не се приказва за това, с цел да не смущават хората, от които зависи какъв брой пари и оръжия ще получим. Но има явни неща. Съществува военновременна корупция. Корупцията постоянно е съществувала и ще бъде с нас още дълго време. Не мисля, че тя ще стане доста по-малка още по време на настоящето потомство. Може някои неща да бъдат преструктурирани, държавните поръчки да станат по-прозрачни, само че всички схващат, че в световен проект казусът няма да изчезне.

А моята персонална болежка като правист е положението на правосъдната и правоохранителната система. В Украйна те към момента са постсъветски. По-рано се говореше за " родилните петна на капитализма ". Сега тези " родилните петна на социализма " покриват правосъдната система от горе до долу. И няма да е допустимо да я променим бързо, за това са нужни десетилетия.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Шаман: Любимият реализатор на Владимир Путин

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР